Prijava clanova
Korisnicko Ime 
 
Lozinka 
    Zapamti me  
Post Info TOPIC: Sta nije bilo dobro u SFRJ
Valter

Datum: Jun 4, 2005
RE: Sta nije bilo dobro u SFRJ
Permalink   


Postovani druze Udarnik,
moja zelja je bila prvenstveno,podstaci nase goste i clanove da nastave sa ucescem u analizi i primerima,kako bi mladje generacije mozda saznale ono sto su im njihovi poznanici i reditelji precutali.

Sasvim je sigurno da su uticali jos mnogi drugi faktori,no,po mom licnom misljenju je jedan od najbitnijih cinilaca bila birokratija.

Valter.

__________________
UDARNIK

Datum: Jun 4, 2005
Permalink   

Druze Walter , mada je bilo jos nekih faktora koji su uticali na sve ono sto nas je zadesilo, naravno je birokratija srz samog problema. U potpunosti se slazem sa ovim.

__________________
Valter

Datum: Jun 4, 2005
Permalink   

Razvojem radnickog samoupravljanja,se pocela birokratija odvajati od radnicke klase i prerastati u mocan aparat koji je gledao samo svoje interese,zaboravio je da je i on deo radnicke klase.

Birokratija je kao i u mnogim drugim zemljama zadala SFRJ najveci udarac.

Kako drugacije objasniti recimo,kad je pocela rasti kamata na dobijene kredite svetske banke, umesto da zaduzeni za pracenje toga dela reaguju, se premalo ucinilo,tako da je u najkracem roku dog zemlje sa 6milijadri skocio na 20 milijardi,to se nije smelo desiti,s druge strane ovaj primer jasno pokazuje politiku kapitalistickog ponasanja,bankama je najvaznije ubrati novac,bez upozorenja drzavi da se mora nesto preduzeti.

Ti isti krediti su trebali poboljsati stanje u zemlji.
Zelje svakog predsednika opstine za spomenikom su zapostvaile prave interese regiona,gradile su se nepotrebne gradjevine i ponekoliko puta u samoj blizini? Kome tako nesto koristi,a ko je trebao da donosi odluke?
Birokratija.
Jedan od problema je takodjer i nas licni razvoj,nas covek je nakon drugog svetskog rata bio uglavnom iz seoskog podrucija,trebalo je izgraditi zemlju i u industriskom smislu tako da su mnogi na brzinu iz opanka presli u cipele,a to ostavlja tragove,tragove koji su nas sve skupo kostali.

Sve veca zelja za luksuszom,koji je sve vise nadirao sa reklamama iz zapadnih zemlja i nasim ljudima koji su isli da rade u inostranstvo, je prvo zahvatio,koga,pa birokrate.

Mnogi se bune da nisu imali verske slobode,mada ja licno nisam primetio tako nesto.

Poceli su poslovni ruckovi,koji su se tako razsirili da su pocele da se pisu crvene liste po restoranima,za ona preuzeca koja nemogu da placaju.............

Ovo je samo podstrek sa moje strane, da se razmotre i jedna i druga strana,mozda cemo na taj nacin svi zajedno bolje shvatiti sta se ustvari desilo.
Valter.

__________________
Strana 1 od 1  sorted by
 
Brzi odgovor

Ulogujte se da bi poslali brzi odgovor.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard