Prijava clanova
Korisnicko Ime 
 
Lozinka 
    Zapamti me  
Post Info TOPIC: Radnicko samoupravljanje
valter

Datum: Sep 22, 2005
Radnicko samoupravljanje
Permalink   


Svi oni koji su ziveli u SFRJ znaju da je sam sistem,tojest nacin uredjenja u SFRJ bio u interese radnog coveka.
Radnicko samoupravljanje,u kom je svaki radnik,iz baze, preko svojih delagata bio ukljucen u rad SOOUR-a ( Slozene Organizacije Udrzenog Rada) je dokaz demokratije u SFRJ.
Odlomak iz govra druga Tita:

"U nasem drustvenom sistemu glavni faktor mora da bude nas radni covjek i on to mora da osjeti.

Kada govorimo o nasem sistemu samoupravljanja, suvise to cinimo uopsteno i ne sagledavamo mnoge stvari koje duboko tangiraju radnog covjeka.Treba uvjek imati u vidu klasnu sustinu naseg drustvenog razvitka. Za socijalisticki razvitak nije dovoljno da stvaramo samo fabrike. I u kapitalistickim zemljama postoje i podizu se jos vece fabrike, ali znamo kakav je to nacin proizvodnje i kome odlazi profit.

Nisu ,dakle fabrike same po sebi ono sto je najbitnije. Fabrike,kao i hidrocentrale, predstavljaju sredstvo za brzi razvitak socijalizma.Nije Lenjin slucajno isticao da je elektricna energija jedan od osnovnih elemenata socijalistickog razvoja.Danas se otislo mnogo dalje,danas smo u eri,elektronike.Sve je to i te kako vaznoi ovladavanje svim sto je ljudski um stvorio je neophodno za brzu izgradnju socijalizma. Ali, ponavljam, to nikako nije ono osnovno sto daje karakter drustvenog sistema.Bitni su drustveni odnosi. Zato ja isticem znacaj klasnog aspekta. U nasem glavni faktor mora da bude nas radni covjek i on to mora da osjeti.

Medjutim,kod nas se cesto o tome ne vodi dovoljno racuna. Ima dosta mjera u kojima nije u pravom planu interes radnig covjeka, iako se misli da je tako. Evo,na primjer, kada sada govorimo o raznim restrikcijama, ne sagledavamo u kolikoj mjeri one mogu da pogode radne ljude.

Ili, na primjer, dali su nasi proizvodjaci, koji stvaraju drustvenu akumulaciju,dovoljno nagradjeni za svoj rad? Nisu. Oni su dugo vrjemena stezali kais i svjesno su se mirili sa nizim standardom. Jos i danas mnogi nisu placeni onako da bi mogli zivjeti onako kako zasluzuju. Zato veliki broj njih odlazi van. Kod nas se jos uvjek znatan dijo viska vrijednosti administrativno zahvata i odtudjuje od radnika. On zna kuda to ide, ali ne oseca neposrednu korist u dovoljnoj mjeri."

Ovaj odlomak iz govora druga Tita (Borba,30.Novembbra 1970) sasvim jasno pokazuje,koliko je njemu licno bilo vazno pitanje radnicke klase.

Jedini sistem, koji je stvarno u interesu radnicke klase,zato je po meni obaveza svih onih koji su poznavali taj sistem, da upoznaju nove generacije sa onim sto je radnicka klasa imala u SFRJ.
Koji drugi sistem omogucava svojoj radnickoj klasi da ucestvuje u kreiranju radne politike Preduzeca? Ni jedan.

Valter
__________________
Strana 1 od 1  sorted by
 
Brzi odgovor

Ulogujte se da bi poslali brzi odgovor.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard